Mikrob, Bakteria dan Virus

Salam Ceria,

Pembaca semua, kita tak terlepas daripada dijangkiti penyakit. Penyakit yang paling kerap kita hidap antaranya demam dan selsema. Banyak faktor yang menyebabkan kita dijangkiti penyakit termasuklah cuaca, jangkitan kuman, dan keadaan persekitaran.  Hari ni saya nak sentuh pasal kuman atau dalam bahasa sainsnya bakteria dan virus yang tergolong dalam mikroorganisma (mikrob).

Dari Mana Datangya Virus, Bakteria dan Mikrob?

Kita sentiasa terdedah kepad beribu-ribu jenis mikrob melalui pernafasan (hawa dingin, gas buangan, asap, udara, dan habuk), berjabat tangan, sentuhan dengan objek (perabot, selimut, tilam, pengangkutan awam, peluh, air), makanan, latihan fizikal, persekitaran kerja dan lain-lain.

Bagaimana Mikrob Menjejaskan Kita?

Apabila banyak kuman dan mikrob menyerang kita pada sesuatu masa, terutama sekali apabila tubuh kita kekurangan interferon, dan sel-sel imun, kita akan cepat keletihan, tertekan, terganggu tidur atau dijangkiti flu, batuk, alergi, asthma, ekzema, jerawat dan lain-lain. Sel – sel yang teroksidasi dan tidak sihat membentuk lebih banyak radikal bebas yang seterusnya mengakibatkan penyakit degeneratif, penyakit kronik, kanser dan lain-lain.

Bagaimana Kita Nak Hadapi Serangan Mikrob ini?

Kebanyakkan orang akan suruh kita menjaga kesihatan. Macam mana nak jaga kesihatan? Pertama sekali kita kenalah menjaga pemakanan harian. Makan makanan yang seimbang agar cukup nutrisi untuk tubuh berfungsi dengan baik. Minum air secukupnya sesuai dengan berat badan kita agar tubuh sentiasa terhidrat. Amalkan senaman yang kita sukai sama ada bersukan, berkebun atau melakukan kerja rumah. Selain itu, pengambilan suplemen yang sesuai dan betul membantu melengkapkan nutrisi dalam tubuh yang tidak dapat dibekalkan melalui pemakanan harian.

Dapatkan produk Shaklee dan konsultasi percuma hari ini.

Hubungi:

Maisarah

Pengedar Sah Shaklee Anda

Facebook – Mai Raqib

Email – maisarah.osman@me.com

WA/SMS – 013 768 2087

Kawasan COD – Sungai Koyan – Kuala Medang – Raub – Kuala Lipis

Pos Seluruh Malaysia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s