7 Ciri – Ciri Kacang Soya Dalam Penghasilan ESP

Salam Ceria,

Pembaca yang disayangi, pernah kita dimomokkan tentang soya membawa banyak mudarat kepada kesihatan tubuh. Kononnya ianya adalah penyebab kanser dan lain – lain penyakit. Tapi kalau nak diikutkan, majoriti penduduk Asia termasuk Malaysia, mengambil soya dalam diet harian mereka seperti tempe, tauhu, tofu, fucuk, kicap dan lain – lain. Maka, saya inginkan hari ini berkenaan ciri – ciri kacang soya yang dipilih untuk penghasilan produk berasaskan soya dari Shaklee termasuklah Energizing Soy Protein (ESP).

Ciri – ciri Kacang Soya yang Di Pilih untuk Ramuan Produk Shaklee Sumber

Kacang Soya Itu Sendiri Mesti Tumbuh dan Membesar Secara Organik

Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik? Satu kajian penananam secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dalam suatu kajian, sudah terbukti ada hubungkait antara kanser dan nitrat. Jadi teramatlah penting pestisid, fungisid, herbisid dan baja kimia tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ni.

esp non gmo

Kacang Soya Mestilah Non GMO (Tak Dihasilkan Secara Ubahsuai Genetik)

Kenapa protein soya mestilah tidak diubah suai secara genetik? Secara umumnya, kos penghasilan soya yang diubah suai genetik ni adalah murah (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin semulajadi), dan untuk menjimatkan kos, kebanyakkan syarikat menggunakan soya yg dihasilkan secara ubahsuai genetik. Dr. Louis J. Pribyl, seorang saintis Brazil menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

Protein Soya Mesti Mengandungi 9 Asid Amino Perlu

Ini ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon,jus penghadaman, antibodi, enzim. Jika satu asid amino perlu tiada, sistem imun berkurang sebanyak 30% dan fungsi utama tubuh akan terganggu atau mati.

Dalam Proses Pembuatan Soy Isolate, Emping Soya Mesti Dibersihkan dengan Air BUKAN dengan Alkohol

Jika emping soya dicuci dengan alkohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan lain-lain. Isoflavones juga perlu dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

Bahan ‘anti-thyroid’/’anti-growth’ Mesti Disingkirkan

Soya yang mentah mengandungi bahan ‘anti-growth’ dan ‘anti-tyrosine’ sedangkan kalau kekurangan tyrosine akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan menurun, dan sindrom kaki lesu.

Proses Pembuatan Protein Soya Sebaiknya TANPA Pemanasan

Asid amino sangat semsitif dengan suhu yang panas. Satu kajian menunjukkan protein yang dimasak memusnahkan sehingga 50% kandungan asid amino perlu. Kekurangan asid amino perlu secara berlarutan mengakibatkan pertumbuhan otak, hormon dan tisu-tisu badan terganggu.

Soy Isolate Mesti Ditambah dengan Kalsium

Kajian mendapati bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh sebab itu, kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya tersebut untuk meneutralkan kembali serbuk soya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Dapatkan produk Shaklee dan konsultasi anda hari ini.

Hubungi:

Maisarah

Pengedar Sah Shaklee Anda

Facebook – Mai Raqib

Email – maisarah.osman@me.com

WA/SMS – 013 768 2087

Kawasan COD – Sungai Koyan – Kuala Medang – Raub – Kuala Lipis

Pos Seluruh Malaysia

Advertisements

One thought on “7 Ciri – Ciri Kacang Soya Dalam Penghasilan ESP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s